Virstanpylväs: Vesa Vilkki ja 450 liigaottelua

Julkaistu: 29.01.2023 Julkaisija: Jim Pohjansaro

Kuva: Juha Käenmäki

Jäsenemme Vesa Vilkki tuomaroi tänään 450. ottelunsa miesten Salibandyliigassa / F-liigassa. Vilkki jakaa oikeutta Oilersin kotiottelussa SPV:tä vastaan parinsa Mikko Alakareen kanssa. Tämä tuomaripari on varmasti monille tuttu näky niin Salibandyliigan / F-liigan runkosarjapeleistä kuin mitalipeleistäkin. Kotimaisten sarjojen lisäksi Vilkin on voinut nähdä myös kansainvälisissä peleissä. Lue alta Vilkin vastaukset erotuomaripolkuun liittyviin kysymyksiin:

1. Kuvaile erotuomaripolkuasi, mitkä ovat siinä merkityksellisiä asioita ajatellen virstanpylvään saavuttamista?

Erotuomaripolkuni alkoi vuonna 1998 ja nyt liigassa on menossa 21. kausi. Pitkän polun varrelle mahtuu paljon merkityksellisiä asioita, joita on kaikkia mahdoton listata tässä auki. Ehdottomasti merkityksellistä on ollut mahtavat erotuomarikollegat, joista Mikon kanssa olemme toimineet parina vuodesta 2006 lähtien. Yhteisiä pelejä on siis takana useita satoja ja se on mahdollistanut kehittymisen henkilökohtaisella tasolla sekä parina. Lisäksi olemme vuosien varrella varmasti kehittäneet myös lajin erotuomaritoimintaa eteenpäin.

Toinen vähintään yhtä merkityksellinen asia on perheen tuki ja suhtautuminen harrastukseen, jonka voi myös sanoa olevan aika paljon enemmän kuin pelkkä harrastus. Suuret kiitokset siis myös vaimolle!

2. Anna ruusu ja risu itsellesi toiminnastasi erotuomarina.

Ruusut jaan itselleni rauhallisuudesta ja määrätietoisuudesta, jotka ovat mahdollistaneet pääsemisen tähän pisteeseen saakka. Risuja tarjoan ajankäytöstä, joka ei viimeisten vuosien aikana ole valitettavasti mahdollistanut oman osaamisen jakamista kerhon tapahtumien kautta. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettenkö olisi aina valmis auttamaan ja käymään keskusteluja. Tulkaa siis hallilla nykäisemään hihasta ja juttelemaan!

3. Kerro erotuomarina liigassa mieleesi jäänyt tilanne ja mitä siitä seurasi.

Erikoisia tai mieleen jääneitä tilanteita liigapeleistä riittäisi enemmänkin. Yksi nostamisen arvoinen tilanne tapahtui keväällä 2004 SSV:n ja Happeen välisissä finaaleissa. Kyseessä oli ensimmäinen liigafinaali omalla urallani. Pelissä SSV teki maalin tai niin ainakin maalin hyväksyessäni luulin, kunnes Happeen maalivahti Jens Pedersen kaivoi pallon sivuverkosta maalin ulkopuolelta ja luonnollisesti tunnekuohussa oli välittömästi pystyssä ja rinta rintaani vasten esittelemässä sivuverkon puolelta löytynyttä todistuskappaletta. Ymmärsin välittömästi virheeni ja tilanne saatiin rauhoittumaan. Maalia ei tietenkään hyväksytty ja finaalisarjan seuraavassa kohtaamisessa asialle jo naureskeltiin hyvässä hengessä. Uskon, että itselleni tämä opetti rauhallisuuden merkitystä isoissa tilanteissa ja toisaalta uskon, että tämäkin tilanne lopulta vain kasvatti luottamusta joukkueiden silmissä.

4. Jos voisit palata menneeseen, minkä vinkin antaisit erotuomarina aloittavalle itsellesi?

Paljoakaan en muuttaisi, vaikka voisinkin palata menneeseen. Neuvo, jonka antaisin nuorelle itselleni tai kenelle tahansa muulle aloittelevalle erotuomarille olisi: Luota itseesi, hae oppia muilta ja tee silti asiat omalla tavallasi.

5. Olet ollut pitkään USBEKn jäsen, minkä merkityksen koet kerhon antavan erotuomaritoiminnalle?

Kerho luo puitteet yhteisölle. Kohtaamiset ja keskustelut kollegoiden kanssa mahdollistavat oppimisen ja kehittymisen. Erotuomariyhteisön suurin vahvuus on mielestäni se tukiverkko, jonka varaan kukin voi oman kehittymisensä rakentaa. Avoin ja rehellinen sparraaminen kollegoiden kesken on oppimisen kannalta paljon suurempi asia kuin luokkahuoneessa tapahtuva kouluttautuminen.

6. Mitä toivot vielä erotuomarina saavuttavasi?

Olen saavuttanut urallani paljon ja saanut tuomita kaikissa niissä kovimmissa peleissä, jotka ovat olleet tavoitteenani. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei nälkää ja tavoitteita olisi vielä jäljellä. Nykyisin tavoitteenani on nauttia peleistä sekä edelleen kehittyä ihmisenä ja erotuomarina. Jokaisen kauden tavoitteena on olla niin hyvä, että saan olla mukana tuomitsemassa kauden ratkaisuotteluissa. Jos pystyn samalla auttamaan kollegoitani kehittymään paremmiksi, olen erittäin tyytyväinen.

Hieman vajaa kaksi vuotta sitten Vilkillä täyttyi 400 ottelua liigassa. Silloin hän vastasi USBEK:n lähes kymmeneen kysymykseen, lue vastaukset niihin tästä uutisesta.