Virstanpylväs: Toni Weurlander ja 100 miesten F-liigaottelua

Julkaistu: 04.03.2022 Julkaisija: Anu Mäkinen

Tulevana sunnuntaina on jälleen juhlan hetki, kun Tapiolan Urheiluhallissa Toni Weurlanderia muistetaan Oilers- SPV pelin yhteydessä hänen saavutettua 100 erotuomaritehtävää miesten F-liigassa. Varsinainen sadas peli on lauantaina 5.3. Turussa. Toni on aloittanut erotuomariuransa vuonna 2008 ja on vuosien varrella kunnostautunut toisten erotuomarien kouluttajana. Oli myös hetki, jolloin koko perhe Weurlander oli USBEK:n jäseniä ja aktiivierotuomareita. Haastoimme Tonin vastaamaan lähes kymmeneen kysymykseemme.

Kuva: Salibandylitto

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...
Peruskurssilla marraskuussa 2008 yhdessä Minnan kanssa Nummelassa. Siitä seuraavana viikonloppuna ekat M5D pelit Kauklahden THT Centerissä. Heti matsin ekalla minuutilla olin onnesta soikeana, kun löysin ensimmäisen rikevihellykseni. Pelaaja nappasi pallon käteen keskiviivalla ja jatkettiin… vaparilla. Antti Lehtinen muistutti ekalla erätauolla, oikeasta tuomiosta, mutta antoi myös erittäin hyvät ohjeet jatkoon.

2. Erotuomaroinnissa parasta on...
Ehdottomasti yhteisöllisyys. Laajasta salibandy-yhteisöstä on löytynyt paljon kavereita ja jopa muutama ystävä. Henkilökohtaisella tasolla tulee mainita myös erotuomariroolin haasteellisuus ja jatkuva uuden oppiminen.

3. Minusta tekee hyvän erotuomarin...
Rauhallisuus, ennakkoluulottomuus ja positiivinen avoin asenne.

4. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne, jossa...
F-poikien pelissä joitakin vuosia sitten kun aloitukseen saapuneella pelaajalla oli kengännauhat auki pelaajan kumartuessa aloitukseen.

Minä: ”sulla on kengännauhat auki”

Pelaaja katsoo kenkiänsä ja ottaa uudelleen aloitusasennon.

Minä: ”sulla on kengännauhat auki, voit hyvin sitoa ne”

Pelaaja katsoo nauhojaan, sitten mua vähän surkeana ja sanoo ”en mä osaa” ja lähtee juoksemaan vaihtoon

Minä: ”odotas… tuu tänne, saanko minä”

Polvistun pelaajan jalkoihin, sidon nauhat, heitetään ylävitoset ja siitä valtavat aplodit katsomossa olleilta äideiltä. Huippuhetki.

5. Erotuomarius on harrastuksena...
Oikein mainio, mutta vaatii tietyllä tavalla erikoisen mielen. Vaikka monenlaiset henkilöt voivat tehtävässä menestyä tai muuten vain viihtyä, niin jotain outoahan meissä kaikissa on. :)

Vakavammin sanottuna erotuomarius on harrastuksena huikea ja parhaimmillaan hyvin haastava. Harva harrastus antaa niin paljon hyödyllistä oppia koko loppuelämäksi.

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on...
Ei mulla varmaan ole tällä hetkellä yhtäkään suosikkijoukkuetta. Nautin lähes lajista ja tasosta riippumatta pelistä, jossa pelaajat suorittavat oman tasonsa ylärajoilla ja tunne roiskuu sopivasti silleen, että näkee kuinka paljon onnistumisella on merkitystä pelaajille.

7. Salibandykenttien ulkopuolella minä...
Olen samanlainen rauhallinen ja positiivinen persoona kuin kentilläkin. Koitan itse oppia joka päivä jotain uutta tai opettaa jollekin toiselle jonkin uuden tiedon tai taidon. Odottelen tässä maltilla omaa vuoroani, että pääsen omalta vähäiseltä osaltani opastamaan elämässä seuraavan sukupolven natiaisia ukin roolissa.

8. USBEK:a voi kuvailla sanoilla...
Suurin ja kaunein.

9. Jos USBEK olisi laulu, niin se olisi...
Pauli Hanhiniemen muutkin mokaa. https://www.youtube.com/watch?v=sMlpM640wEE

USBEK onnittelee virstaanpylvään saavuttamisesta ja toivottaa mukavaa juhlaottelua!