Virstanpylväs: Tom Kirjonen ja 200 naisten liigaottelua

Julkaistu: 19.03.2021 Julkaisija: Anu Mäkinen

Naisten liigapeleistä sekä kansainvälisiltä kentiltä tutuksi tulleella Tom Kirjosella tulee täyteen 200 liigaottelua huomenna lauantaina 20.3. Porvoossa F-liigan naisten sarjan pudotuspeliottelussa PSS-Koovee jossa hän on työtehtävissä pitkäaikaisen erotuomariparinsa Jyrki Sirkan kanssa. Tomppa on aloittanut erotuomariuransa 1990-luvun lopulla; ensimmäiset pääsarjapelinsä hän on viheltänyt 2010. Kyselimme häneltä vähän mietteitä liittyen erotuomarointiin näin juhlaottelun kynnyksellä.

Kuvaile erotuomaripolkuasi, mitkä ovat siinä merkityksellisiä asioita ajatellen virstanpylvään saavuttamista?

Polku ollut välillä kapea ja kivinen. Koin olleeni väliinputoaja silloin alkuvaiheessa kun pelejä ei oikein saanut. Mutta tilanne helpottui osallistuttuani Pohjola cupiin 2007, jossa lähes jokainen osallistunut erotuomari on ollut pääsarjassa jollakin tasolla mukana. Eli tavallaan aika onnistunut formaatti antamaan buustia omalla et-uralle. Oma pääsarjaura avautui vuonna 2010 ja sillä tiellä ollaan vieläkin. Erotuomarivalmennuksella Suomessa sekä maailmalla on ollut omaan tekemiseen iso merkitys. Heiltä olen saanut monta hyvää vinkkiä / ohjetta / tapaa rakentaa pitkäkestoinen itselle sopiva erotuomariura. Kiitos siitä heille! Omalla kohdalla pelien haasteellisuutta on ns. säädelty aikoinaan sopivalla tavalla jottei liian kovia pelejä liian aikaisin enkä näin ollen ole kokenut mitään ”burnout” ilmiötä. Toki vaikeitakin pelejä silloin tällöin on ollut. Kansainvälinen erotuomari sektori antaa lisäksi vielä oman mausteen tähän ja osittain varmaan senkin takia on jaksanut näinkin pitkään olla mukana. Muutama vuosi vielä nuorempien kiusana eiköhän sit jo riitä.

Anna ruusu ja risu itsellesi toiminnastasi erotuomarina.

Olen oppinut nauttimaan myös tiukoista (playoff)peleistä; aina ei ole ollut niin. Toisaalta olen suhteettoman tiukka itselleni, eli hiukan liian kilpailuhenkinen.

Kerro erotuomarina liigassa mieleesi jääneestä tilanteesta ja mitä siitä seurasi.

Oltiin Jykän (Sirkka) kanssa naisten maajoukkueen leirillä 2015 valmentajan Marko Pajun aikaan joitain treenipelejä vislaamassa. Ennen peliä sovittiin valmentajien kanssa, että Ella Alangolle annetaan jäähy kesken pelin väärästä varusteesta (vääränväriset sukat, jotka valmentajat olivat käskeneet laittaa jalkaan). Halusivat testaa Ellan kasetin kestävyyttä. Jäähy kun tuli kesken pelin ja ihan puskista, niin ei Ellan kasetti kestänyt ja saatiin vielä sisko Elisakin meidän kimppuun. Noh, Ella pelasi ihan kelpo pelit 2015 Tampereen MM kisoissa ja kasettikin kesti ihan hyvin. Kauden 2018-2019 finaalisarjassa Pro-Pss Klaukkalassa Ella oli sitten kommentaattorina ja hänen kanssaan keskusteltiin peleistä sekä tästä vuoden 2015 tilanteesta. Ella totesi naurahtaen, että hän on joskus miettinyt tilannetta eikä ymmärtänyt minkä takia jäähy tuli. Kun sitten kerrottiin todellisuus, niin nauru Ellalla kestikin hiukan pidempään.

Jos voisit palata menneeseen, minkä vinkin antaisit erotuomarina aloittavalle itsellesi?

Turhan jännittämisen voisi jättää pois, niin olis paljon paljon mielekkäämpää.

Olet ollut pitkään USBEKn jäsen, minkä merlityksen koet kerhon antavan erotuomaritoiminnalle?

Kerho luo mielestäni yhteisön kenen kanssa on mukava viettää aikaa. Huipputyyppeihin olen saanut tutustua ja ystävystyä Usbekin kautta. Iso peukku Kerholle

Mitä toivot vielä erotuomarina saavuttavasi?

Aivan älyttömän määrän erilaisia asioita olen saanut kokea tämän harrastuksen parissa. Enkä koskaan ole oikein asettanut tavoitteita vaan ovista. mitä on edessä avattu, ollaan sisään astuttu ja parhaani tehnyt. Toivottavasti tulevaisuudessa saan jakaa nuoremmille tuomareille jotain vinkkejä jottei kaikkea tarvitse opetella kantapään kautta.

USBEK onnittelee Tomppaa virstanpylvään saavuttamisesta!

Kuva on Tom Kirjosen kotialbumista ja siinä ovat Tom (vasemmalla) tuomariparinsa Jyrki Sirkan kanssa Naisten 2015 MM-kisakarsintareissulla Kanadassa Niagaran putouksilla.