Virstanpylväs: Jyrki Sirkka ja 250 naisten pääsarjaottelua

Julkaistu: 11.03.2022 Julkaisija: Anu Mäkinen

Tänään perjantaina 11.3. juhlistamme Jyrki Sirkan 250. naisten pääsarjaottelua naisten F-liigan ottelussa TPS - SB Pro. Juhlan kunniaksi kyselimme Jykältä hiukan ajatuksia hänen upeaan erotuomariuraansa liittyen. USBEK onnittelee suorituksesta ja toivottaa oikein kivaa ottelua yhdessä vakipari Tom Kirjosen kanssa!

Jykä halusi ehdottomasti kuvitukseksi tämän yhteiskuvan parinsa Tompan kanssa - ilman häntä ei tätäkään peliä olisi tapahtunut. Kuva otettu pukukopissa Naisten MM-kisoissa 2021 pronssiottelun jälkeen.

Kuvaile erotuomaripolkuasi, mitkä ovat siinä merkityksellisiä asioita ajatellen virstanpylvään saavuttamista?

Tuomaripolku alkoi, kun ensin pelaajana istuttiin jäähyllä eikä ymmärretty, että miksi. Piti siis ruveta ottamaan asioista selvää, eli käydä tuomarikurssi ja opiskella sitä kautta paremmaksi pelaajaksi. Siitä se sitten valui pikku hiljaa tuomaroinnin puolelle kun 2007 oma niin sanottu pelaajaura saatiin päätökseen (joka tosin vielä jatkuu 5 divarissa). Varmaan suurimpina syynä pitkään jatkuneeseen tuomariuraan on jatkuva kehittymisen tarve, hyvä erotuomaripari, harrastusta tukeva perhe ja se, että tämä on vaan yksinkertaisesti kivaa!

Anna ruusu ja risu itsellesi toiminnastasi erotuomarina.

Ruusuja jos itselle pitäisi antaa niin varmaan ettei sen kuuluisan huono/hyvän päivän ero ole niin iso, tasaista suorittamista. Tämä taas aiheuttaa sen, että välillä se Mervi Flinkmannin lanseeraama virkamiestuomarointi nostaa päätään. Eli aika hajuton ja mauton persoona oon varmaan kentällä.

Kerro erotuomarina liigassa mieleesi jääneestä tilanteesta ja mitä siitä seurasi.

Hyviä muistoja on kertynyt kyllä paljon, niin jo lopettaneiden ja vielä kentillä pyörivien tuomareiden kanssa. Ei ehkä mitään yksittäistä tilannetta kannata muistella, mutta yleensä tapahtumat! Mainitaan nyt niistä joskus pääsarjauran alussa NST -tapahtumaottelu Lappeenrannassa kun paikka oli ammuttu täyteen ja siellä Kirjosen kanssa ihmeteltiin, että VAU - voi tätä tehdä kotimaassa näinkin isosti! Ja toinen: tästä muutama kausi sitten vappupäivän peli Porvoossa PSS - SB Pro. Oli tupa täysi ja kunnon karnevaalit päällä. Oli hienoa kuulua siihen salibandy-yhteisöön mukaan.

Jos voisit palata menneeseen, minkä vinkin antaisit erotuomarina aloittavalle itsellesi?

Semmoiset terveiset nuorelle minulle varmaan laittaisin, että olisi varmaan kannattanut aloitella vähän aikaisemmin tämä harrastus ihan kunnolla ja asettaa jotain tavoitteita itselleen vähän aikaisemmin! Ja sen neuvon annan myös uusille tuomareille, että rakentaa itselleen mielellään polun ja tavoitelistan mihin haluaa päästä ja millä aikataululla. Kaikki eivät tavoittele pääsarjauraa ja hyvä niin, mutta miettii jonkun urapolun minkä mukaan tavoittelee sitä omaa huippua, oli se sitten mikä tahansa!

Olet ollut pitkään USBEKn jäsen, minkä merkityksen koet kerhon antavan erotuomaritoiminnalle?

Kerhon merkitys on minun urallani on tärkeä koska sitä kautta pääsee tutustumaan uusiin tuomareihin helpoiten ja saa sitä vertaistukea kun sitä tarvitsee.

Mitä toivot vielä erotuomarina saavuttavasi?

Ainahan sitä on mielessä kaikkia tavoitteita, mutta taidan olla hiljaa niistä :). Suurimpia toiveita on ,että saisi lopettaa terveenä ja omasta haluista, sitten kun sen aika tulee!

Lue myös: