Virstanpylväs: Antti Kosonen ja 100 miesten liigaottelua

Julkaistu: 27.01.2024 Julkaisija: Jim Pohjansaro

Huomenna 28.1. Turun paikalliskamppailu TPS - FBC Turku aloitetaan juhlatunnelmissa, kun Antti Kosonen palkitaan 100 liigaottelusta ja Manu Marttinen 350 liigaottelusta. Tuomariuran 2004 aloittanut Antti on toiminut myös muutaman kauden USBEK:n hallituksen jäsenenä. Nykyään hän toimii Salet (Salibandyn liigaerotuomarit) ry:n puheenjohtajana. Ensimmäisen liigaottelunsa Antti on viheltänyt kaudella 2013-2014. Lue alta Antin vastaukset lähes 10 kysymykseen:

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...

muistaakseni vuonna 2004 parin hyvän kaverin esimerkkiä jonkin aikaa seurattuni. Ekassa pelissä (m5d) oli parina Lauri Oksanen, joten hyviä apuja sai heti uran alussa.

2. Erotuomaroinnissa parasta on ...

mahdollisuus osallistua ja seurata hienon lajin huipputekemistä aitiopaikalta. Myös itsensä kehittäminen ja palautteen saaminen ovat tärkeitä asioita, joita ei tällä tasolla ja laajuudella monasti työelämässäkään saa.

3. Minusta tekee hyvän erotuomarin ...

kyky keskustella, olla inhimillinen ja myöntää virheitä.

4. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne, jossa ...

annoin jälkikäteen kyseenalaisen 2+10min epäurheilijamaisesta käytöksestä. Olimme viheltämässä Viron liigaa, ja pelaaja epäonnistuneen suorituksen jälkeen huusi "Kurat küll!" Omalla ruostuneella virollani oletin, että kura viittaa kakkaan ja sanan küll kuulin väärin pyllyksi, ja tästä luontevana päätelmänä uskoin hänen haukkuvan minua kakkapyllyksi. Vaikka minulla kakkaa pyllyssä olisikin, ei sitä minulle itselleni tarvitse kertoa, joten mielestäni jäähy meni oikein. Sittemmin kävi ilmi, että kurat küll tarkoittaa suunnilleen "perkele", ja pelaaja sanoi tämän lähinnä itseään parjaten, mikä ei ehkä kuitenkaan ylittäisi rangaistuskynnystä. Sjögren jaksaa muistutella tästä.

5. Erotuomarius on harrastuksena ...

yhdistelmä urheilua, itsensä kehittämistä, osallistuutta hienoon lajiin ja ryhmähenkeä erotuomariyhteisön kesken.

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on ...

lätkän puolella HIFK. Olen passiivinen fani, joka herää tosifanin tavoin pleijarikeväänä. On kuitenkin todettava, että erotuomari-identiteetti on vähentänyt suurinta tunnepaloa urheilun seuraamiseen: suurin mesoaminen on mahdotonta, kun samalla miettii, että ihan oikea tuomio.

7. Salibandykenttien ulkopuolella minä ...

järjestelen valintakokeita Helsingin yliopistolla. Vapaa-ajalla tykkään reissata ja uutena juttuna tehdä vaellusreissuja.

8. USBEK:a voi kuvailla sanoilla ...

perinteikäs, uudistuva, yhdistävä.

9. Jos USBEK olisi laulu, niin se olisi ...

Porilaisten marssi.